LEZING: Monet, Van Gogh en Picasso. Topstukken uit de collectie van het Kröller-Müller Museum

Geertje Waanders verzorgt op verzoek bij u thuis of nader te bepalen locatie boeiende kunstlezingen voor jong en oud. Onder het motto “kunst anders bekijken” verzorgt ze ondermeer lezingen over: Monet, Van Gogh en Picasso. Topstukken uit de collectie van het Kröller-Müller Museum

Helene Kröller-Müller (1869-1939) was een hartstochtelijk verzamelaar van eigentijdse kunst die in de vroege 20ste eeuw in ons land nagenoeg niet in de openbare musea was vertegenwoordigd.

Kröller-Müller Museum, schilderijen Vincent van Gogh

 

Zij was zeer vermogend en zij liet zich vakkundig adviseren, maar uiteindelijk bepaalde zij en haar echtgenoot wat er werd aangekocht voor deze grootste privé verzameling van ons land. Mevrouw Kröller kocht niet alleen 91 schilderijen en 185 tekeningen van de toen net overleden Van Gogh, maar ook schilderijen en beeldhouwwerken van internationaal vermaarde kunstenaars als Redon, Seurat, Braque, Picasso en Mondriaan.

1888-Vincent-Van-Gogh-Le-Semeur-64x805-cm-Otterlo-Kröller-Müller-Museum
Vincent van Gogh, De zaaier, ca 17–28 juni 1888, olieverf op doek, Kröller-Müller Museum Van Gogh schilderde de zon in geel

 

Van de Franse impressionist Monet kocht zij “De schildersboot”, een charmant schilderijtje van het drijvend atelier van de Franse meester, een schilderij dat onlangs grondig werd gerestaureerd.

Impressionists-KM-111_222-na-restauratie-2013-Monet

Een wandeling door de collectie van mevrouw Kröller is een wandeling door de geschiedenis van de kunst van de laatste 150 jaar.

picasso_madrileense