LEZING: Helene Kröller-Müller, de markante vrouw achter het museum

Geertje Waanders verzorgt op verzoek bij u thuis of nader te bepalen locatie boeiende kunstlezingen voor jong en oud. Onder het motto “kunst anders bekijken” verzorgt ze ondermeer lezingen over: Helene Kröller-Müller, de markante vrouw achter het museum

Het Kröller-Müller Museum is, evenals als het Nationaal Park De Hoge Veluwe waarin het museum is gebouwd, het plan geweest van één vrouw: Helene Kröller-Müller (1869-1939). Zij was één van de eerste vrouwen die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht.

Helene Kröller-Müller, de markante vrouw achter het museum
Helene Kröller-Müller, de markante vrouw achter het museum

De in het Ruhrgebied geboren Helene Müller trouwde in 1888 met de Rotterdamse industrieel Anton Kröller. In ons land kwam zij sterk onder de indruk van ‘kunstpaus’ Bremmer, bij wie zij cursussen volgde. Als snel besloot de gefortuneerde Helene een eigen kunstverzameling op te bouwen, met Bremmer als haar adviseur. In een duizelingwekkende vaart kocht zij werken van Van Gogh (naast het Van Gogh Museum bezit het KKM het grootste aantal werken van Vincent), Mondriaan, Van der Leck, Isaac Israëls, Franse impressionisten en Italiaanse futuristen. Al in een vroeg stadium nam zij zich voor niet voor zichzelf te verzamelen, maar voor de gemeenschap. Een jaar voor haar dood werd het museum voor het publiek geopend.

Lydia Rood omslag