LEZING: Alberto Giacometti

To be or not to be, that’s the question

Door drs. Geertje Waanders

  • 14 december 2015
  • Coda Museum Apeldoorn

Tot en met 24 januari 2016 staat Alberto Giacometti (1901-1966) centraal in het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster. Tussen figuur en ruimte bespeurde Giacometti slechts één verhouding: een stilstaande beweging. In de ca 140 tekeningen en schilderijen die in Münster worden getoond, zien we de ontwikkeling die de kunstenaar doormaakte en die leidde tot zijn iconische, draadachtige figuren: lange, uiterst dunne figuren die lijken te zijn aangevreten door uitwendige krachten.

GiacomettiCoda-lezingGeertjeWaanders

 

Vanaf 1954 raakte de Franse filosoof Sartre geïntrigeerd door Giacometti’s werk. De levenloze figuren uit de voorafgaande beeldhouwkunst noemde Sartre één grote leugen. De kunst had zich te lang laten leiden door het Grieks-Romeinse ideaal, en daar was na de gruwelen uit de Duitse concentratiekampen een einde gekomen. Volgens Sartre was Giacometti het enige antwoord op de vraag of de mens ooit nog waarachtig kon worden verbeeld, namelijk in al hun existentiële kwetsbaarheid en angst.

Alberto_Giacometti_Gordon_Parks___1951

 

Tegenwoordig associëren wij Giacometti ook met de astronomische bedragen die voor zijn werk worden neergeteld. Zoals tijdens dit voorjaar bij Christie’s New York, waar L’Homme au Doigt op €141,3 miljoen werd afgehamerd. Giacometti behoort dan ook tot de toonaangevende kunstenaars van de 20ste eeuw.

alberto-giacometti-platz

De lezing volgt de ontwikkeling van zijn werk, zijn inspiratiebronnen en de relatie tot andere kunstenaars, zoals tijdgenote Barbara Hepworth. Giacometti en Hepworth ontmoetten elkaar in 1932 in Parijs. Door tentoonstellingen van zijn werk en door zijn deelname aan de Biënnale van Venetië in 1962 was hij wereldwijd evenwel bij velen geliefd. Maar toen Giacometti in januari 1966 overleed, was het merendeel van zijn werk bij het Nederlandse publiek en bij veel kunstkenners vrijwel onbekend. Daar kwam snel verandering in door een aantal toonaangevende tentoonstellingen in o.a. Nijmegen en Rotterdam.

20151108_132423

Geertje Waanders (1959) studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, met moderne kunst als specialisatie. Na kunstdocent te zijn geweest bij het Centraal Museum te Utrecht en het Dordrechts Museum en bij particuliere instanties, zoals het Veilinghuis Glerum, is zij sinds 1997 als rondleider en museumdocent werkzaam bij het Kröller-Müller Museum. Daar ontsluit zij de collectie voor groepen en particulieren met een zeer uiteenlopende achtergrond; vaak buitenlandse kunstliefhebbers of vakgenoten uit musea in binnen- en buitenland en heel ‘gewone’ museumbezoekers, want kunst is voor iedereen! Ze schrijft kunstcolumns en ze adviseert bij kunstaankopen en schenkingen.